Vitasága jaaropleiding

Ieder van ons wil van nature een eigen licht in de wereld brengen. Een licht waarmee we onszelf en anderen kunnen helen. Als we ons licht laten schijnen, leven we vanuit onze kracht. Met de talenten en kwaliteiten die wij bij onze geboorte hebben meegekregen. Zo te leven is ons geboorterecht.

Als we ons licht nog niet onvoorwaardelijk durven laten schijnen, beperken we onszelf. We leven vooral vanuit ons hoofd en voelen ons opgesloten in het dagelijkse leven. De Vitasága-jaaropleiding ondersteunt je om jezelf te bevrijden van beperkende overtuigingen. Zodat je jouw schitterende licht onvoorwaardelijk durft te laten schijnen – in jezelf en over de wereld. Dus niet om aandacht te krijgen, geprezen of goedgekeurd te worden, maar omdat dit jou ten diepste vervult.

Dit jaar gaat over jou. Over wat jij nodig hebt om helemaal te kunnen zijn wie je werkelijk bent. Om volledig tot bloei te (durven) komen. Weer samen te werken met het dagelijkse leven als leraar, met je lichaam als je belangrijkste gids, met de natuur als bondgenoot van je ziel en met het oeroude levensritme als je heilige kompas.


De Vitasága jaaropleiding is voor jou als je…

 • het leven als leraar wil gaan ervaren op de school die de Aarde in werkelijkheid is. Je de wens hebt om je te openen voor je lichaam als de belangrijkste gids in je leven.
 • voelt dat de tijd is aangebroken om het leven anders te gaan leven. Bewuster, in contact met jezelf en met de natuur. Je wilt hier nu daadwerkelijk een start mee maken, je bent er al een tijdje mee gestart, of je hebt er juist de moed (nog) niet voor. Je bent op zoek naar veilige begeleiding, inspiratie en liefdevolle bevestiging in dit proces.
 • je geblokkeerd of belemmerd voelt om jouw eigen pad te gaan, om jouw unieke licht te laten schijnen. Als je jouw stralende licht nog niet kent of er misschien bang voor bent, waardoor je dat wat jou ten diepste vervult niet met de wereld durft te delen.

Belangrijk
Omdat we in dit jaar werken met innerlijke reizen, geleide visualisaties, ceremonies en rituelen, ontraadt Vitasága diegenen die lijden aan psychoses om deel te nemen.


Wat biedt de jaaropleiding?

 • Het dagelijks leven als leraar
  In dit jaar ontdekken we hoe ons dagelijkse leven een liefdevolle leraar voor ons wil zijn. De Inspiratie voor thuis, die je na afloop van elke lesdag ontvangt, ondersteunt je daarin. Je wordt begeleid om gebeurtenissen en ontmoetingen (nog meer) te gaan ervaren als uitnodigingen om het pad te kunnen gaan dat jouw ziel hier op Aarde wil gaan. Synchroniciteit te herkennen en je vertrouwen te voeden dat alles precies gaat zoals het moet gaan in je leven. Je lichaam is daarbij je belangrijkste gids. Ook daarvoor is er natuurlijk voldoende aandacht, zowel tijdens de lesdagen als in de Inspiratie voor thuis.
 • Leven volgens de 8 jaarfeesten
  Onze verre voorouders de oude Kelten en Germanen, kenden 8 seizoenen. Elke 6 weken stonden ze stil bij de overgang naar een nieuwe periode in het jaar. Elk jaarfeest heeft een eigen energie, een eigen thema, dat we zelf kunnen ervaren in de natuur. Het zijn thema’s die ons helpen om helderheid te krijgen in ons eigen leven. En ons aangesloten te voelen op een groter en magisch geheel. Ook in ons leven is er immers het eeuwige ritme van kiemen, groeien, bloeien, rijpen, loslaten en stil zijn om uit te rusten en op krachten te komen. De lesdagen volgen het ritme van de jaarfeesten. Het biedt je de gelegenheid om elk jaarfeest op een speelse manier (beter) te leren kennen.
 • Masterclass Het Levensritme
  In de masterclass ´Het Levensritme´, die is verdeeld over twee lesdagen in het prille voorjaar, staat het ritme van de natuur op alle niveaus centraal – van onze eigen hartslag tot het ritme van een etmaal, een maand en een jaar. Tijdens de ene lesdag maak je op een andere manier kennis met de magische kracht van de elementen en windrichtingen, zodat je hun energie steeds bewuster in en om je heen gaat ervaren en er in je dagelijkse leven mee leert te werken. Tijdens de andere lesdag leggen we samen een levenswiel, waarmee je als een levend kompas leert te werken. De windrichtingen, elementen, seizoenen, maanstanden, momenten van de dag, levensfases en tekens van de dierenriem vormen één begrijpelijk geheel, die je vanuit verschillende perspectieven zullen helpen om jezelf nog beter te leren kennen en te begeleiden in het leven.
 • Mini-quest
  Tijdens een Mini-quest in het latere voorjaar ontdek je meer over het prachtige en unieke cadeau dat jouw ziel hier op Aarde wil brengen. We nodigen de elementen en windrichtingen uit om ons te vergezellen en leren hoe we in een kleine openingsceremonie onze eigen heilige cirkel in de natuur kunnen maken.
 • Ceremonies, rituelen & spirituele gidsen
  We werken met de symboliek van inheemse bomen, planten en dieren, maar ook met inspirerende ceremonies en rituelen om de magie van de natuur juist ook in je dagelijkse leven te integreren. De natuur enerzijds en alles daarbuiten anderzijds zijn dan niet meer twee gescheiden werelden, maar worden één. Daarbij is er uiteraard ook aandacht voor spirituele gidsen.

 • E-Book ‘De Jaarcyclus
  Als inspiratie voor thuis ontvang je voorafgaand aan elke lesdag steeds een nieuw hoofdstuk van het prachtig geïllustreerde E-book ‘De Jaarcyclus’.

  Het stelt je in de gelegenheid om ook in je dagelijkse leven stil te staan bij de specifieke symboliek van dat moment. Met inspiratie voor je eigen, wisselende natuuraltaar, het ontdekken van de helende kracht van planten, meditaties en rituelen met de thema’s van de seizoenen. Dit boek vormt een blijvend cadeau om je ook in de jaren na de opleiding steeds opnieuw aan te blijven sluiten op het ritme van de natuur.
 • Boek ‘Leef met het seizoen
  Het rijk geïllustreerde boek dat Natascha Boudewijn in samenwerking met Seasons Magazine bij Fontaine uitgevers uitbracht, ontvang je meteen aan het begin van het jaar, desgewenst gesigneerd.

  Natascha neemt je mee naar buiten om het bijzondere ritme van de jaarfeesten ook in je dagelijkse leven met al je zintuigen te ervaren. Niet alleen door de lekkerste vegetarische gerechten te bereiden van de verse oogst, maar ook door de natuur in te gaan, waar je de rust en de stilte vindt die je nodig hebt om steeds opnieuw het contact met jezelf te hervinden.

En wat nog meer?

 • Bosbaden
  We nemen meerdere keren een bosbad met aandacht voor ontspanning en gronding. Een bosbad helpt je om je gewaar te worden van het hier-en-nu en je aan te sluiten op de energie van het betreffende jaarfeest. We maken gebruik van de methode die Natascha Boudewijn ontwikkelde voor de Shinrin Yoku Academy.
 • Geleide visualisaties
  Elke lesdag ontvang je één of meer geleide visualisaties. Daarnaast ondernemen we innerlijke reizen, waarbij je leert te reizen buiten tijd en ruimte. We maken gebruik van technieken uit het (Westers) sjamanisme en methoden als autogene training en creatieve visualisatie. We werken met jouw verbeeldingsvermogen en fantasie, omdat je daarmee op plaatsen in jezelf kunt komen waar je ratio vaak geen toegang toe heeft.
 • Persoonlijke aandacht & begeleiding op maat
  We werken in een kleine groep: dit jaar biedt plaats aan maximaal 8 deelnemers. Hiermee is de persoonlijke aandacht van docent Natascha Boudewijn voor elke deelnemer gegarandeerd. 

Locaties

Met dank aan Rachel Kruisselbrink voor de prachtige foto

Locaties spelen een belangrijke rol omdat we bewust contact zoeken met de Spirit van de natuurgebieden en er ook mee samenwerken. We zijn te gast op twee prachtige locaties, die Natascha met aandacht heeft uitgekozen:

 • een eeuwenoud landgoed in Wassenaar met een rijke historie;
 • een beschermd en ongerept gebied in de duinen van Wassenaar.

De exacte locaties vind je in het lesprogramma, dat je na je aanmelding, in september, ontvangt.

Bereikbaarheid
Beide locaties zijn per OV te bereiken, vanaf het NS station / bushalte is het circa 15 minuten lopen. Een lift van één van de andere deelnemers behoort echter vaak tot de mogelijkheden.


Certificering

Na afloop van het jaar en bij volledige deelname aan de 8 lesdagen ontvang je een certificaat van deelname. We sluiten het jaar in september af met een feestelijke uitreiking van dit bijzondere certificaat. Je ontvangt dan ook een speciaal op jou afgestemde melange van bloesemessences, die Natascha zelf bereidt van inheemse kruiden, bomen en struiken.


Praktische zaken

 • De opleiding bestaat uit 8 lesdagen. We beginnen om 10 uur (verzamelen om 9.45 uur) en eindigen rond 16 uur. Enkele lesdagen kunnen wat later eindigen dan hier aangegeven.
 • Natascha werkt graag in een kleine groep van maximaal 8 deelnemers, omdat zij persoonlijke aandacht en een vertrouwelijke sfeer belangrijk vindt.
 • We werken buiten, in het bos en in de duinen. Het hele jaar door. De lesdagen gaan alleen bij noodweer niet door (zie ook de Algemene Voorwaarden hieronder). Zorg dus voor goede en warme outdoor-kleding, waaronder stevige schoenen of -laarzen en een rugzak/tas en plaid/deken/handdoek.
 • Iedere lesdag ontvang je een heerlijke vegan lunch van Hof van Duivenvoorde in Voorschoten (biologische broodjes met wisselend vegan beleg van seizoensgroenten & kruiden, appelsap en een stuk fruit).
 • Het definitieve lesprogramma met de literatuurlijst ontvang je twee weken voor aanvang van de opleiding.
 • Gedurende het jaar ontvang je soms ook persoonlijke tips voor boeken, in lijn met de thematiek van de betreffende lesdag en/of je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Studiebelasting

Volg dit jaar alleen als je zeker weet dat je er voldoende tijd en ruimte voor vrij kunt maken.

De opleiding bestaat uit 8 lesdagen. De studiebelasting tussen de lesdagen door is persoonlijk en volgt jouw behoefte. Belangrijk: hoe gemotiveerder je bent om de lesstof in de praktijk te brengen, hoe meer effect je zult ervaren in je dagelijks leven. Gemiddeld besteed je tussen de 12 en 20 uur per week aan de opleiding, inclusief de bezoeken aan de natuur in jouw buurt.


Wat je krijgt

 • 8 lesdagen door Natascha Boudewijn – oprichter van Vitasága en de Shinrin Yoku Academy, auteur, gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©
 • 2 inspirerende leslocaties met een bijzondere energie
 • Het leven als liefdevolle leraar gaan ervaren en het lichaam als je belangrijkste gids
 • Masterclass ‘Het Levensritme’ en ‘Mini-quest’
 • Werken met inheemse kruiden, bomen en struiken
 • Wegwijs ceremonies, rituelen en spirituele gidsen
 • Geleide visualisaties en innerlijke reizen
 • Na afloop van elke lesdag Inspiratie voor thuis om het geleerde in de praktijk te brengen
 • E-book ‘De Jaarcyclus‘, boordevol inspiratie voor een natuurlijke viering van elk jaarfeest
 • Natascha’s inspirerende boek Leef met het seizoen
 • Werken in een kleine en hechte groep van gelijkgestemden
 • Lesprogramma inclusief literatuurlijst (persoonlijke aanbevelingen worden op maat gedeeld)
 • 8 heerlijke vegan lunches van Hof van Duivenvoorde in Voorschoten
 • Een aantal lesdagen thee van het seizoen, bereid van inheemse kruiden, bomen en struiken
 • 10% korting op de individuele begeleiding bij Vitasága
 • Feestelijke afsluiting met een origineel certificaat en voor elke deelnemer een speciaal op maat afgestemde melange van bloesemessences

Jouw investering

De prijs voor de Vitasága jaaropleiding bedraagt € 1.995,-*). Het is mogelijk om in twee termijnen te betalen**).

*) deze prijs geldt voor de editie 2023 – 2024 en is exclusief 21% btw voor zzp-ers en bedrijven. Betaal je als particulier? Dan is dit bedrag inclusief btw. 

**) Wie in termijnen wil betalen, betaalt de eerste termijn – de helft van het totaalbedrag – meteen bij aanmelding, om de plaats definitief te reserveren. De tweede termijn wordt in augustus in rekening gebracht, vlak voor de start van de opleiding in oktober. De administratiekosten voor gespreide betaling zijn € 80,-.


Wat vonden anderen?

Deze opleiding werd de afgelopen jaren bij de Shinrin Yoku Academy (het oudere zusje van Vitasága) aangeboden en was daar alleen toegankelijk voor deelnemers aan de jaaropleiding tot gids shinrin yoku. Vanaf nu kan elke geïnteresseerde deelnemen aan dit prachtige jaar bij Vitasága en is er geen vooropleiding meer nodig. Hieronder lees je wat oud-deelnemers je over dit jaar willen vertellen.

“Dit jaar nam mij mee in de wereld van magie en heling; ik ervaar deze wereld nu ook in mijn dagelijks leven en werk.”

Jeannet Boender, Leersum

“Door de cadeaus die dit jaar mij bracht, vind ik mijn innerlijke kracht nu ook steeds opnieuw in het dagelijkse leven.”

Marja Abarbanel, Voorschoten

“Ik verwierf diepere inzichten en ben als mens echt gegroeid. Ik kan me intenser verbinden met het Universum”.

Griet de Witte, Brugge (België)

“Het allerfijnste aan dit jaar vond ik de masterclass Het Levensritme, waarin we leerden werken met het levenswiel, waardoor ik nu de kwaliteiten van de windrichtingen en de elementen in mijn leven uit kan nodigen”.

Suzan Krabben, Rosmalen

“Dit jaar hielp mij mezelf op een heel andere manier te leren kennen: ik was onder gelijkgestemden en mocht mijn eigen pad geheel in mijn tempo vinden”. 

Inge Vanderstegen, Tongeren (België)

“In dit jaar kwam ik nog dichter bij mijn innerlijke natuur. Elke keer op pad met Natascha was een magisch feestje: zo zorgvuldig voorbereid en omhuld met haar liefde voor het bos!”

Selma Jonkers, Leiderdorp

“Dit jaar heeft mij zoveel gebracht, ik voel een diepe verbondenheid in mezelf, ik voel me een heel mens”.

Rachel de Vries, Den Haag

“Wat ik het meest indrukwekkend vond, was de masterclass Het Levensritme, waardoor ik me nog beter heb leren aansluiten op de grote cyclus van de Keltische seizoenen”.

Naomi Mulder, Den Haag

“Ik moest er ver voor reizen, maar het was het meer dan waard. Ik voel mij nog intenser verbonden met het grotere geheel en voel me daar dagelijks door gedragen”.

Christien Thijssen, Horst


Data huidige editie

LesdagGroep
Vrijdag
Alle plaatsen zijn gereserveerd
meld je aan voor de geïnteresseerdenlijst
1. Mabon29 september 2023
2. Samhain3 november 2023
3. Yule / Midwinter15 december 2023
4. Imbolc26 januari 2024
5. Ostara29 maart 2024 (Goede Vrijdag)
6. Beltane3 mei 2024
7. Litha / Midzomer14 juni 2024
8. Lammas23 augustus 2024

Interesse editie 2024 – 2025

De huidige editie is in oktober van start gegaan en alle plaatsen waren gereserveerd. De registratie voor de nieuwe editie is volgend voorjaar. Je kunt je hier vrijblijvend aanmelden als geïnteresseerde, dan houden we je op de hoogte als de registratie geopend wordt. Juist omdat er elk jaar slechts 8 plaatsen beschikbaar zijn, zorg je er zo voor dat je er op tijd bij bent.