cirkel van het leven

In deze individuele reis begeleidt Natascha je de natuur in, waar je stil kunt worden, zodat je de zachte stem van je intuïtieve weten weer gaat horen. Leer ‘toevalligheden’ of ‘tegenvallers’ in je dagelijkse leven te herkennen als belangrijke wegwijzers op je levenspad. Herken je lichaam als je belangrijkste gids, de natuur als de bondgenoot van je ziel. Sluit je aan op het grote levensritme van de windrichtingen, elementen, de zon, de maan en de Keltische jaarfeesten.


Voor wie is dit jaar bedoeld?

Je zit in een proces van transformatie of voelt dat dit eraan komt. Jouw eigen, persoonlijke reis houdt je bezig, je zoekt naar liefdevolle, zachte en veilige begeleiding. Naar inspiratie en zicht op waarom jouw ziel naar Aarde kwam. Deze reis wil je graag in en met de natuur maken, met alles wat daar leeft, zichtbaar en onzichtbaar. Niet in een groep, maar op individuele basis, zodat jouw eigen proces echt alle ruimte kan krijgen.

Je staat open voor alles wat zich op deze magische reis wil aandienen en je bent werkelijk bereid (en dus in staat!) om voldoende tijd en ruimte vrij te maken voor jezelf. Niet alleen voor de sessies in het bos, maar juist ook voor het oefenen met het dagelijkse leven als leraar tussen de sessies door.

Belangrijk
Omdat we in dit jaar af en toe werken met innerlijke reizen, geleide visualisaties, ceremonies en rituelen, ontraadt Vitasága diegenen die lijden aan psychoses om deel te nemen.


Wat biedt Cirkel van het leven?

Het programma van deze bijzondere reis wordt bepaald door het grote levensritme en de 8 jaarfeesten van onze verre voorouders. Dit ritme vormt jouw kompas, zowel in de natuur als in je dagelijkse leven. Het helpt je om jezelf stapje voor stapje (nog) beter te leren kennen en onvoorwaardelijk van jezelf te leren houden. Je herinnert je gaandeweg steeds meer over jouw bestemming hier op Aarde, over wat je in dit leven wilde helen en over het schitterende cadeau dat je jezelf en anderen te geven hebt.

Je gaat op reis om:

 • je tempo te verlagen, stil te worden en letterlijk afstand te nemen met de hulp van de natuur
 • de verbinding met je intuïtieve weten te herstellen
 • terug te reizen naar je prille jeugd om je kindspijn te ervaren en je band met je innerlijke kind te helen (door middel van een familie-opstelling)
 • de overlevingsstrategie die je jezelf als kind hebt aangeleerd helder te krijgen en je er steeds bewuster van te worden met de hulp van het dagelijkse leven als leraar
 • stappen te zetten van je onechte zelf naar diegene die jij werkelijk bent en naar een leven dat jou ten diepste vervult
 • je bewust te worden van je zielskwaliteiten en het cadeau te ontdekken dat je jezelf en anderen in dit leven te geven hebt
 • je lichaam (beter) te leren kennen en waarderen als de belangrijkste gids in je leven
 • kennis te maken met andere gidsen in je leven, onder andere je krachtdier(en), krachtboom en – planten en je oudere zelf
 • de kwaliteiten van de elementen en windrichtingen te leren (her)kennen in jezelf
 • te leren werken met het levenswiel als kompas in je leven

We maken gebruik van technieken uit shinrin-yoku (bosbaden), het Westers sjamanisme, regressie- en reïncarnatietherapie en systemisch werk.

Het dagelijkse leven als leraar
Na afloop van elke bijeenkomst ontvang je Inspiratie voor thuis, waarmee je in de tussenliggende periodes kunt oefenen; het dagelijkse leven is daarbij je leraar en je lichaam je gids. Natuurlijk kun je ook tussendoor terecht met vragen als je daar behoefte aan hebt.

Samenwerking met plantengidsen
Je proces wordt tijdens de bijeenkomsten gevoed door rituelen waarin onze inheemse bomen en planten een belangrijke rol spelen. Natascha bereidt elke sessie een speciaal op jou afgestemde, persoonlijke thee van ingrediënten uit het bos: plantengidsen die je op zielsniveau ondersteunen in je proces.

Geleide visualisaties
Tijdens dit jaar werken we met geleide visualisaties en innerlijke reizen, zodat je uit je dagbewustzijn kunt komen en buiten tijd en ruimte. We maken gebruik van technieken uit het (Westers) sjamanisme en methoden als autogene training en creatieve visualisatie. We werken met jouw verbeeldingsvermogen en fantasie, omdat je daarmee op plaatsen in jezelf kunt komen waar je ratio vaak geen toegang toe heeft.

Boeken
Je ontvangt een boek naar keuze van Natascha Boudewijn: Het kleine shinrin-yoku boek over de kunst van bosbaden of Leef met het seizoen over de 8 Keltische jaarfeesten. Er is geen literatuurlijst, omdat je de aanbevelingen voor boeken gedurende het jaar op maat ontvangt, aangepast aan jouw persoonlijke proces.


Locaties

Locaties spelen een belangrijke rol omdat we bewust contact zoeken met de Spirit van de natuurgebieden en er ook mee samenwerken. We zijn te gast op drie prachtige locaties, die Natascha met aandacht heeft uitgekozen:

 • een eeuwenoud landgoed in Wassenaar met een rijke historie;
 • een klein en intiem landgoed in Voorschoten;
 • een beschermd en ongerept gebied in de duinen van Wassenaar.

Op de landgoederen geldt een parkeertarief van euro 3,- per dag.

Bereikbaarheid
Alle locaties zijn per OV te bereiken, twee ervan vanaf het NS station / bushalte circa 15 minuten lopen. Desgewenst kan Natascha je een lift geven.

De exacte locaties en praktische informatie ontvang je na je aanmelding.


Praktische zaken

 • De sessies duren steeds 4 uur, van 9.30 tot circa 13.30 uur. Eén bijeenkomst zal circa 6 uur duren, van 10.00 tot circa 16.00 uur. Houd er rekening mee dat sommige bijeenkomsten iets kunnen uitlopen.
 • Er is 1 plaats op de dinsdag en er zijn 3 plaatsen op de woensdag beschikbaar.
 • Je volgt dit jaar op individuele basis, dus niet in een groep. Daardoor krijgt jouw proces alle ruimte en aandacht.
 • We werken buiten, in het bos dan wel de duinen. Het hele jaar door. De bijeenkomsten gaan alleen bij noodweer niet door (zie ook de Algemene Voorwaarden hieronder). Zorg dus voor goede en warme outdoorkleding, waaronder stevige schoenen of -laarzen en een rugzak/tas en plaid/deken/handdoek.
 • De bijeenkomsten in de ochtend zijn zonder lunch, wel een aantal keer een persoonlijke thee van ingrediënten uit het bos die jouw proces op zielsniveau ondersteunen en iets gezonds zoets. De langere bijeenkomst van 6 uur is inclusief een heerlijke vegan lunch van Hof van Duivenvoorde in Voorschoten.
 • Het definitieve programma van je reis ontvang je enkele weken voor aanvang van het jaar.

Jouw begeleider

Op deze reis word je begeleid door Natascha Boudewijn. Zij is een ervaren en gecertificeerd natuurtherapeut en oprichter van Vitasága en de Shinrin Yoku Academy© (de oudste school voor bosbaden in de Lage Landen). Natascha ontdekte de helende kracht van de natuur tijdens haar burn-out en werd onder andere in Portugal opgeleid door de ‘moeder van natuurcoaching’, Nanette Kant. Natascha heeft ruim 20 jaar relevante ervaring als coachend leidinggevende en consultant in zowel het bedrijfsleven als bij de overheid. Via deze link leer je haar in een interview over Vitasága beter kennen en hier ontdek je hoe anderen haar begeleiding in de natuur hebben ervaren. Een overzicht van artikelen en interviews in de media vind je hier.


Alles op een rij

 • 8 individuele sessies van in totaal ruim 34 uur, begeleid door Natascha Boudewijn – oprichter van Vitasága, auteur, gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©
 • Werken volgens het ritme van de 8 Keltische jaarfeesten (+ thematiek)
 • 1 van Natascha’s inspirerende boeken naar keuze: Leef met het seizoen of ‘Het kleine shinrin-yoku boek
 • Familieopstelling in en met het bos, inclusief regressie naar kindertijd
 • Ceremonies en rituelen
 • Thematische bosbaden
 • Masterclass Het Levensritme en Mini-quest*)
 • Ontmoetingen met spirituele gidsen
 • Her-inneren zielskwaliteiten
 • Geleide visualisaties en innerlijke reizen
 • Elke sessie een speciaal op jou afgestemde thee van inheemse planten uit het bos
 • 3 prachtige locaties: we werken buiten, in én met het bos en alles wat daar leeft
 • Oefenen in het dagelijkse leven
 • Ruimte voor vragen tussen de bijeenkomsten in.

*) Masterclass Het Levensritme
In de masterclass ´Het Levensritme´ staat het ritme van de natuur op alle niveaus centraal – van je eigen hartslag tot het ritme van een etmaal, een maand en een jaar. Je leert te werken met het levenswiel, waarin de windrichtingen, elementen, seizoenen, maanstanden, momenten van de dag en tekens van de dierenriem één begrijpelijk geheel vormen. Het vormt een levend kompas in je dagelijkse leven.

*) Mini-quest
Tijdens een Mini-quest in de ongerepte Hollandse duinen werk je samen met de elementen en windrichtingen om meer zicht te kunnen krijgen op het prachtige en unieke cadeau dat jouw ziel hier op Aarde wil brengen. Je leert hoe je in een kleine openingsceremonie jouw eigen heilige cirkel in de natuur kunt maken.


Jouw investering

De prijs voor deze unieke individuele reis van een jaar bedraagt € 2.495,-*). Het is mogelijk om in twee termijnen te betalen**).

*) deze prijs geldt voor de editie 2023 – 2024 en is exclusief 21% btw voor zzp-ers en bedrijven. Betaal je als particulier? Dan is dit bedrag inclusief btw. 

**) Wie in termijnen wil betalen, betaalt de eerste termijn – de helft van het totaalbedrag – meteen bij aanmelding, om de plaats definitief te reserveren. De tweede termijn wordt in augustus in rekening gebracht, vlak voor de start van het programma in oktober. De administratiekosten voor gespreide betaling bedragen € 80,-.


Plaatsen en data editie 2023-2024

BijeenkomstPlaats 1Plaats 2Plaats 3Plaats 4
Woensdag WoensdagDinsdag Woensdag
Gereserveerd
Naar wachtlijst
Gereserveerd
Naar wachtlijst
Gereserveerd
Naar wachtlijst
Gereserveerd
Naar wachtlijst
1. Mabon27 september 20234 oktober 202310 oktober 202318 oktober 2023
2. Samhain1 november 20238 november 202314 november 202322 november 2023
3. Yule/Midwinter13 december 202320 december 20239 januari 202417 januari 2024
4. Imbolc31 januari 202414 februari 20246 februari 202421 februari 2024
5. Ostara6 maart 202420 maart 202412 maart 202427 maart 2024
6. Beltane1 mei 20248 mei 202421 mei 202415 mei 2024
7. Litha/Midzomer12 juni 202419 juni 202425 juni 20243 juli 2024
8. Lammas21 augustus 202428 augustus 20243 september 202411 september 2024

Schoolvakanties
Wij proberen altijd zoveel als mogelijk rekening te houden met schoolvakanties. Echter: de bijeenkomsten mogen ook niet te ver afwijken van de data van de Keltische jaarfeesten. Dat betekent dat het helaas niet lukt om alle sessies buiten de (Nederlandse) schoolvakanties dan wel feestdagen te plannen


Aanmelden Cirkel van het leven

De vier plekken voor dit jaar zijn alweer gereserveerd. Wil je op de hoogte worden gehouden als iemand onverhoopt moet afzeggen? Meld je dan aan voor de wachtlijst via deze link! Alvast dank voor je moeite.

Voel je dat dit jaar resoneert? Dat het past bij wat jij nodig hebt? Volg dan deze link naar de pagina waarop je je kunt aanmelden.